Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Forum » Reptile si amfibieni » Serpi veninosi

Serpi veninosi

O treime dintre cele 2500 de specii de serpi cunoscute sunt veninoase, in 7 dintre cele 12 familii de serpi existente sunt specii de serpi veninosi.
La familia Colubridae coltii sunt de obicei localizati in partea din spate a cavitatii bucale si intra in actiune doar in timpul deglutitiei. Doar cateva dintre speciile care au colti situati in partea anterioara a cavitatii bucale prezinta pericol pentru om.
La cele 4 familii de serpi otravitori (Elaphidae, Viperidae, Hydrophidae si Crotalidae), care au un venin cu actiune letala deosebit de puternica, aparatul veninos este foarte bine dezvoltat.
Specia de serpi cea mai veninoasa este Oxyuranus microlepidotus (sarpele feroce, taipanul australian), care are o lungime de 2 m, culoarea bruna si veninul sau este de 300 de ori mai puternic decat al sarpelui cu clopotei american si de 20 de ori mai otravitor decat al cobrei indiene. De la un taipan australian se pot recolta 40 g de venin.
Specia cea mai veninoasa de vipere este Echis carinatus (carpet viper), care traieste in India si Africa iar veninul sau produce rapid o puternica hemoragie cerebrala si moartea victimei in timp foarte scurt.
Coltii veninosi sunt localizati in partea din fata a cavitatii bucale si veninul este eliminat prin canalul exterior al coltului, in cazul elaphidelor si al serpilor de mare, sau este injectat direct in victima prin canalul interior, in cazul viperelor si crotalidelor. Cei mai mari colti veninosi sunt la vipera de Gabon (Bitus gabonica), care pot ajunge pana la 5 cm.
Aparatul veninos al serpilor serveste in primul rand la doborarea si imobilizarea prazii pe parcursul procesului de deglutitie. Moartea prazii este determinata de cele mai multe ori de actiunea neuro si cardiotoxica a veninului, care se concretizeaza prin stop cardio-respirator. De asemenea trebuie mentionat faptul ca veninul unor serpi determina distrugerea tesuturilor prin necroze extinse sau, in situatia altor specii, printr-un puternic efect anticoagulant.

Subiect creat de Administrator - MembruMelindaVă rugăm citiţi regulamentul forumului.

Autor Mesaj
Sarpe cu clopoteiVipera de bambus

 
"For the strength of the Pack is the Wolf, and the strength of the Wolf is the Pack." (Rudyard Kipling)
 
Crotalus atrox
Sarpele cu clopotei texan (albinos) - Crotalus atrox: are 1-2 m lungime, pana la 5 kg si naste pui vii.Sarpele cu clopotei venezuelean - Crotalus vegrandis: are veninul foarte puternic (contine vasculotoxina), are intre 1-3 kg greutate si este specie vivipara (naste pui vii).
 
"For the strength of the Pack is the Wolf, and the strength of the Wolf is the Pack." (Rudyard Kipling)
 
Sarpele Mocasin aramiu - Agkistrodon contortrix
Are lungimea de peste 1 m si naste in jur de 10-15 pui vii.Cobra scuiatoare indoneziana - Naja siamensis
Lungimea este cuprinsa intre 90-120 cm, max. 160 cm. Este o specie ovipara, depune 8-28 de oua din care dupa o incubare de 48-70 de zile vor iesi pui de cobra cu dimensiuni de 12-20 cm.
Este foarte agresiva, mai ales cand este tanara. Scuipa veninul spre ochii "dusmanului" de la o distanta destul de mare.
 
"For the strength of the Pack is the Wolf, and the strength of the Wolf is the Pack." (Rudyard Kipling)
 
Mamba
Mamba definește o grupă de specii de șerpi veninoși care fac parte din genul taxonomic Dendroaspis, care înseamnă "șarpe arboricol" deoarece pot urca cu ușurință în arbori.
Șerpii mamba trăiesc numai în Africa. Ei duc o viață arboricolă, sau trăiesc ascunși în vizuini părăsite ori sub grămezi de pietre.
Șerpii mamba mușcă de obicei de mai multe ori prada. Veninul inoculat este puternic, el face parte din categoria neurotoxinelor. Un om mușcat de mamba, moare dacă nu i se administrează la timp antidotul. Mușcătura șarpelui este deosebit de periculoasă, dacă veninul este injectat direct într-un vas de sânge, caz în care moartea survine la câteva minute.
Specii de mamba

Mamba neagră (Dendroaspis polylepis) este cea mai veninoasă, doza letală DL este de 10–15 mg, veninul paralizează mușchii respitori
Mamba verde (Dendroaspis viridis)(wikipedia)
 

Forum » Reptile si amfibieni » Serpi veninosi