Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Havana Brown


     Țara de origine: Marea Britanie.

     Tip: intermediar, păr scurt.

     Istoric

     Havana Brown este un hibrid, adică o rasă “fabricată” de om. În anul 1950 un grup de cercetători englezi folosind o pisică europeană neagră, o pisică Albastră de Rusia şi o pisică Siameză maronie au creat o pisică Havana Brown, numind-o după culoarea şi rafinamentul trabucurilor havaneze. Aceste “pisicuţe de ciocolată” au fost numite şi “pisici elveţiene de munte”.

Havana Brown
     Descriere fizică

     Havana Brown este o pisică de mărime medie, corpul său ferm şi musculos făcând-o elegantă şi graţioasă. Masculii ajung la greutatea corporală de 3,5 - 4 kg, în timp ce femela atinge doar 2,7 - 3,5 kg.

     Forma capului este mai mult lungă decât lată, îngustându-se către un bot rotunjit, cu stop pronunţat în spatele mustăţilor. Pielea nasului este maro cu un uşor accent trandafiriu, la fel ca perniţele. Mustăţile sunt de culoarea mahonului, complementare culorii blănii. Ochii, de culoare verde, pal sau intens, au formă ovală şi mărime medie. Sunt bine distanţaţi, strălucitori, profunzi şi expresivi.

     Urechile mari şi rotunjite la vârfuri, cu baza sub formă de cupă, bine distanţate, dau pisicii o expresie de alertă şi atenţie. Sunt acoperite cu foarte puţină blană, atât pe partea exterioară cât şi în conductul auditiv. Membrele sunt drepte şi lungi, cele posterioare fiind puţin mai lungi decât cele anterioare. Membrele femelelor sunt subţiri şi graţioase, ale masculilor fiind puternici şi musculoşi. Labele sunt ovale şi compacte, cu cinci degete la membrele anterioare şi patru la cele posterioare.

     Coada este de lungime medie, subţire, şi în armonie cu restul trăsăturilor corporale.

     Blana, de lungime scurtă spre medie, moale și lucioasă, este de culoarea maro-ciocolatiu uniform, fără umbre sau pete de alte culori.

     Îngrijire

     Deoarece Havanezele sunt pisici cu păr scurt, întreţinerea de rutină este minimă. Blana se poate curăţa frecând-o cu grijă cu o cârpă din bumbac pe tot corpul (se lucrează cu blândeţe la animalele tinere şi gestante, motanilor adulţi le place şi un masaj mai aspru). Când le faceţi baie, udaţi blana în totalitate cu apă călduţă apoi şamponaţi delicat, având însă mare grijă la urechi şi ochi. După şamponare, se poate aplica un balsam pentru întreţinerea şi strălucirea blănii. După uscarea completă a blănii cu un prosop, periaţi-le cu blândeţe, îndepărtând firele moarte din blană. Puteţi să le spălaţi faţa cu un prosop înmuiat în apă călduţă şi ochii cu un tampon înmuiat în loţiune otică. Ghiarele trebuie scurtate şi urechile curăţate cu mare atenţie.

     Pisoii Havan Brown se dau spre adopţie numai după ce au împlinit vârsta de douăsprezece săptămâni.

     Dacă aceste pisici vor fi ţinute doar în interior, este indicat să li se asigure suprafeţe speciale pentru exersarea ghearelor şi zone în care să se poată juca în voie, să fie castrate sau sterilizate şi să fie cu toate vaccinele la zi.

     Caracter și comportament social

     Pisicile din rasa Havana Brown sunt rafinate, graţioase şi foarte inteligente, potrivite numai pentru cei care cunosc şi ştiu să aprecieze adevărata lor valoare. Îşi învaţă imediat numele, ştiu când sunt certate, răspund când sunt chemate, pot fi uşor dresate să meargă în lesă şi învaţă repede “regulile casei”.

     Adaptându-se uşor oricărei situaţii nu le afectează mult schimbarea de mediu, fie aceasta o plimbare cu maşina, cu avionul, sau mutatul într-un alt cămin. Pisicile din această rasă se vor adapta fără probleme şi programului dumneavoastră zilnic, dar nu este indicat să le lăsaţi singure perioade mai lungi de timp.

     Sunt prietenoase, afectuoase, căutând jocul peste tot, pasiunea lor fiind fabricarea de jucării din hârtie sau carton. Nu le prea pasă de silueta lor, mâncarea o tratează cu foarte mare seriozitate (acceptă cu plăcere produsele lactate), iar după o masă copioasă urmează un somn sănătos şi relaxant. Le place soarele, să se plimbe în grădină dacă spaţiul le permite. În verile fierbinţi, de căldura soarelui li se decolorează blana, cu toate acestea soarele le face bine la starea de sănătate şi adevăraţii prieteni ai pisicii iau în considerare mai degrabă aspectul sănătăţii decât calitatea lor permanentă pentru expoziţii. Odată cu venirea iernii blana îşi recapătă culoarea şi strălucirea.