Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Bombay


     Țara de origine: Statele Unite ale Americii.

     Tip: intermediar, păr scurt.

Bombay - Billy
     Istoric

     Rasele de pisici care amintesc cel mai mult de strămoșul lor sălbatic au în comun blana caracteristică tigrată sau cu pete, excepție făcând doar Bombay. Blana sa neagră o face foarte asemănătoare cu o panteră în miniatură și a fost selecționată tocmai pentru a readuce în atenție marile feline și mediul lor sălbatic de viață, jungla.

     Cel care a pus în practică programul de selecție este crescătorul Nikki Horner, din Kentucky (S.U.A.), care în anul 1958, a încrucișat o femelă din rasa Burmeză Sable cu un mascul negru American shorthair, o rasă pe care o creștea cu succes de mai mult timp, cu intenția de a obține o pisică Burmeză neagră, în loc de maro, și cu ochii arămii, în loc de galbeni. Primele rezultate nu au fost încurajatoare și au trecut mulți ani de selecție până când rasa s-a conturat în mod precis, deosebindu-se de strămoșii săi. Rasa obține un succes remarcabil în rândul publicului, dar este acceptată abia în anul 1976 de Cat Fancier’s Association.

     Numele Bombay dorește să aducă aminte de India unde trăia Bagheera, pantera din Cartea junglei, o țară în care pisica neagră este considerată aducătoare de bunăstare și motiv de bucurie.

     Descriere fizică

     Bombay este o pisică de talie medie, cu un schelet solid și cu o musculatură bine dezvoltată, cam greoaie pentru dimensiunile sale. Capul are o rotunjime plăcută la vedere, fără suprafețe plane și, din orice unghi ar fi privit, trebuie să se înscrie într-un cerc. Botul este plin, cu o distanță destul de mare între ochi, nasul este scurt, lat, cu stop moderat. Nasul și pernițele plantare sunt negre. Ochii sunt mari și rotunzi, descriși deseori ca “un penny de aramă nou” din cauza culorii portocalii intense care poate ajunge până la galben. Urechile sunt de dimensiuni medii, rotunjite la vârf, depărtate între ele și ușor îndreptate spre înainte. Gambele sunt de lungime medie, proporționate cu corpul, cu labebele rotunde. Coada este de lungime medie.

     Părul este de lungime între scurt și mediu, negru până la rădăcini. La această rasă este admisă numai culoarea neagră, uniformă și strălucitoare, astfel încât să se poată spune că este “lăcuită”. Nu sunt admise fire sau pete albe.

     Îngrijire

     Nu este nevoie de o îngrijire deosebită a blănii care poate fi periată o dată pe săptămână. Chiar și simpla mângâiere pe blana pisicii este suficientă pentru îndepărtarea părului mort. Pentru a stimula luciul părului se poate amesteca în hrană puțină drojdie de bere. Graţie rezervorului genetic asigurat de strămoşi, pisicile Bombay sunt pisici sănătoase. Ele trăiesc aproximativ 15 ani.

     Caracter și comportament social

     Cu toate că nu este corect să asociem pisica de Bombay, complet neagră, cu vechea superstiţie legată de pisicile negre şi Halloween, noaptea vrăjitoarelor, această rasă are capacitatea de a-i vrăji pe toţi care intră în contact cu exemplarele ei. Aceste pisici atrag atenţia atât cu aspectul lor estetic elegant, suplu cât și prin prin firea lor fermecătoare, vioaie.

     Pisica Bombay se adaptează la viața în casă, este afectuoasă şi jucăușă. Este foarte gălăgioasă, dar emite un mieunat foarte delicat și nu este prea insitentă. Este sociabilă, acceptă prezența altor animale și se joacă cu copiii, atâta timp cât aceștia nu sunt sâcâitori sau prea brutali. Poate fi rezervată în fața persoanelor străine, însă necesită prezența stăpânului și atenția acestuia. Este foarte lacomă, mai ales în primul an de viață.