Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Vulpea

   Share
Utilizator de nivel “Aur”Thex (7 iulie 2010)

Australia  Vulpes vulpes  vulpi 

Vulpea europeana (vulpes vulpes) a fost introdusa in Australia de catre colonistii pasionati de vanatoare. Introducerea s-a facut in mai multe etape, la mijlocul secolului 19, cu 2 episoade mai importante in 1871.

Australia - Vulpe

In acest moment vulpile sunt raspandite pe intreg continentul, mai putin in nordul tropical. I-au trebuit doar 100 de ani sa ocupe intreg continentul. Se adapteaza foarte usor, ele supravietuind atat in regiuni alpine cat si zone aride, dar prefera vecinatatea asezarilor umane, zone agricole, cu paduri in apropiere, unde isi gasesc hrana cu usurinta.

Impactul economic si asupra mediului este cel mai insemnat dintre toate celelalte vertebrate introduse, totalizand in jur de 227,5 milioane dolari australieni pe an. Sunt pradatorul numarul 1 din Australia, iar in unele regiuni 30% din miei le cad prada, fiind o hrana mult mai la indemana decat celelalte specii. Un element pozitiv ar fi mentinerea in anumite limite a rozatoarelor ne-marsupiale (soareci, sobolani, iepuri introdusi de colonizatori). Printre speciile amenintate de prezenta vulpii pe continent, sunt: cangurul de stanga, numbatul (furnicarul dungat), Bettongul cu coada perie (sobolan-cangur) si Bilby urias (un fel de sobolan marsupial).

Departamentul pentru mediu Australian a intocmit o intreaga lista cu speciile vulnerabile si periclitate de catre vulpe, pe aceasta lista gasindu-se, pe langa speciile amintite mai sus, o gama larga de rozatoare marsupiale, mamifere insectivore sau carnivore de talie mica, cartite, wombat, canguri pitici, toate marsupiale, unele broaste si numeroase pasari ce cuibaresc la sol.

Din 2001 au inceput sa apara dovezi ale prezentei vulpii pe insula Tasmania, ultimul refugiu pentru mamiferele de vizuina si al pasarilor cu cuibarit la sol, toate endemice (se gasesc doar intr-o anumita regiune). Nu se stie inca daca introducerea a fost accidentala sau intentionata. Studiile arata ca in jur de 78 de specii de vertebrate vor fi amenintate daca vulpea se stabileste pe insula.

Pe langa faptul ca e un pradator desavarsit si se afla in varful lantului trofic (nu are pradator natural in Australia), vulpile pot fi si surse de boala, ele fiind principalul vector de transmitere a rabiei in unele zone din Europa si Asia.

Combaterea vulpilor se face prin capcane, impuscare si momeli otravite. Exista totusi o reticenta in folosirea momelilor, acestea putand fi consumate de cainii domestici sau utilitari, iar pentru unele otravuri nu exista antidot. Autaritatile au creat o noua otrava care se arata promitatoare. Este foarte specifica pentru canide si felide, actioneaza rapid inducand pierderea cunostintei, fara ca animalul sa se chinuie. Exista si antidot, in cazul ingerarii accidentale de catre cainii domestici.

Aceasta metoda, combinata cu celelalte, se estimeaza ca va reduce numarul vulpilor cu 10% pana in 2012. Se fac eforturi mari pentru eradicarea vulpilor din Tasmania printr-o campanie sustinuta de monitorizare a fecalelor de vulpe colectate. Teste moderne bazate pe analiza AND-ului ajuta la confirmarea speciei de provenienta a fecalelor. Obtinand aceste dovezi, este mai usoara localizarea si eradicarea vulpilor. In proiect sunt implicate si grupuri de persoane selectate si instruite in identificarea si colectarea fecalelor intr-un mod sistematic si organizat. Autoritatile sponsorizeaza de asemenea un proiect al Universitatii de Vest a Australiei de colectare si analiza a fecalelor de vulpe de pe intreg continentul. Peste 3600 de probe au fost catalogate, extras AND-ul prin metoda PCR si genotipizate. Datele vor fi folosite pentru imbunatatirea strategiilor de combatere a vulpilor.


Bibliografie

- www.foxDNA.animals.uwa.edu.auComentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Caini salbatici

Din start trebuie stabilit ce se intelege prin caini salbatici in Australia.


Pisica

Pisica (Felix catus) a ajuns in Australia cu primii colonizatori. Se banuieste ca ar fi fost introdusa chiar de expeditiile olandeze din secolul 17. Exista dovezi ale pisicii salbaticite inca de la jumatatea secolului 19. Eliberarea in salbaticie s-a facut pe toata durata primei jumatati a secolului 19 cu scopul de a controla soarecii, sobolanii si iepurii.


Australia, un dezastru ecologic cu etiologie antropica

Conform zicalei “Ce face omul cu mana lui se numeste … lucru manual”, asa si intreg continentul Australia a cazut victima colonizarii britanice din secolul 17 cu toate efectele adverse survenite din acest fapt.


Vulpea - animal de companie

Lilu mi-a povestiti ca la Targu Mures, pe langa dihori, pot fi achizitionate si vulpi polare ca animale de companie. Curios din fire, am cautat mai multe articole internationale despre aceste animalute.