Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Vacile

   Share
Utilizator de nivel “Cristal”  - MembruDenisa Roxana (15 mai 2012)

vaca  vaca de carne  vaca de lapte 

Nu toate vacile sunt la fel si nu toate sunt crescute pentru acelasi scop. Exista rase producatoare de lapte si rase crescute pentru carnea lor. Iata unele dintre acestea.

Rasa Montbeliarde

Ajunge la o greutate cuprinsa intre 600 kg (vaca) si 1200 kg (taurul). Zone cu par de culoare alba acopera partea de jos a corpului, capul si picioarele. Aceasta vaca are coarne scurte, este larg raspandita si ofera un lapte apreciat calitativ. Acesta este utilizat pentru a face branzeturi, cum ar fi Gruyere sau Comte.

Rasa Normanda

Ajunge la o greutate cuprinsa intre 700 kg (vaca) si 1200 kg (taurul). Aceasta rasa este adesea desenata pe etichetele cutiilor de branza Cambert. Culoarea de fond a vacii este alba, cu pete maro si negre, decupate precum niste harti geografice. Coarnele mici sunt curbate spre inainte. Aceasta rasa de vaci ofera un lapte consistent, ideal pentru unt si branza.

Rasa Holstein

Vaci Holstein (Thex)

Ajunge la o greutate cuprinsa intre 650 kg (vaca) si 1200 kg (taurul). Atentie, campion! Aceasta vaca este un producator de lapte uimitor. Productia sa ajunge la mai mult de 10 tone pe an. Are pete mari negre, clar desenate pe un fond ald. Coada si extremitatile picioare sunt de culoare alba.

Rasa Charolais

Ajunge la o greutate cuprinsa intre 700 kg (vaca) si 1600 kg (taurul). In Franta, este cea mai numeroasa rasa producatoare de carne, cu mai mult de 4 milioane de animale. Putine alte rase produc o carne cu o asemenea reputatie. Culoarea acestei rase, de talie mare, este uni, alb sau uneori crem. Coarnele sunt mici.

Rasa Maine-Anjou

Ajunge la o greutate cuprinsa intre 700 kg (vaca) si 1900 kg (taurul). Culoarea este roscat inchis si are coarne destul de mici. A fost considerata o rasa mixa, dar astazi este crescuta mai ales pentru carnea sa si pentru faptul ca, de cele mai multe ori, vaca are doi vitei la o fatare.

Rasa Limousine

Ajunge la o greutate cuprinsa intre 650 kg (vaca) si 1350 kg (taurul). Este o vaca de dimensiuni mari, de culoare maronie. In zona din jurul ochilor si a botului, culoarea este mai palida. Este o rasa rezistenta si nu se teme de pasunatul in aer liber, nici de calitatea slaba a nutretului.

Rasa blonda de Aquitaine

Ajunge la o greutate de 1000 kg. Cu parul sau de culoarea paiului, aceasta vaca de dimensiuni mari este una dintre rasele de carne cele mai populate in Franta. Coarnele destul de lungi sunt albe, cu puncte blonde.

Taurii de Camargue

In lume inca mai exista bovine aproape salbatice. Asa sunt taurii si vacile de Camargue, o rasa adaptata conditiilor particulare de viata pe aceste meleaguri (veri toride si inabusitoare si ierni cumplit de reci). Traiesc in aer liber in turme numite cirezi, pazite de pastori - cowboy calare.

Despre lapte

O vaca incepe sa dea lapte atunci cand are primul ei vitel. Fiecarui vitel ii corespunde o perioada de alaptare (productie de lapte). O vaca poate avea aproximativ 13 lactatii in viata ei si produce contitatea maxima de lapte intre al treilea si al saptelea vitel. Este nevoie de 19-28 de litri de lapte pentru a face o jumatate de kilograme de unt.

Denumiri

La nastere, vaca este un vitel. El devine apoi junica (femela), juncan (mascul castrat) sau taur (mascul). Ajuns adult, masculul este taur, masculul castrat este un bou, iar femela este vaca.


Bibliografie

BioPlanet Comentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Nu s-a găsit nici o înregistrare.