Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
mai 2015
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Cazare cu animale

dihori.ro

Asociatia pentru protectia animalelor Robi


Kompass Data
Traditii si superstitii despre serpi

   Share
Administrator - MembruMelinda (13 iunie 2009)

serpi  superstitii serpi  traditii serpi 

Reptilele alcatuiesc o grupa de animale foarte diverse si colorate, raspandite pe tot globul cu exceptia Antarcticii. Cele mai cunoscute reptile sunt serpii si soparlele, majoritatea lor traind in regiunile tropicale si subtropicale.

Inscriptii egiptene

Inca din antichitate, majoritatea textelor cu subiect herpetologic se refereau cu predilectie la serpi. Astfel, in Egipt, zeita Uto, cu aspect de sarpe, era venerata ca patroana a regatului, iar cobra (Naja naja) aparea fie ca o coroana pe fruntea zeului Re, simbol al puterii sale, fie alaturi de aripile lui Horus, zeul soarelui, prefacand dusmanii in cenusa datorita ochilor sai de foc.

Astrologii antichitatii denumesc chiar o constelatie cu numele unui sarpe - Dragonul -  caruia ii atribuie un rol in tratamentele medicale.

Mitologia elena pomeneste adesea sarpele ca pe un animal deosebit de inteligent si cu posibilitatea de a prezice viitorul. Sarpele insoteste toate reprezentarile eroului Asclepios, intemeietorul mitic la medicinii, iar caduceul zeului Hermes este format din doi serpi incolaciti, simbolizand puterile divinatorii ale zeului. Trepiedul Pythiei din Delfi era alcatuit din serpi de aur. In timpul serbarilor lui Dionysos, dansatoarele purtau serpi pe gat si pe brate, iar capul Meduzei era reprezentat cu serpi in loc de par.

In traditiile mistice ale omenirii, sarpele simbolizeaza forta vitala misterioasa care zace incolacita de-a lungul coloanei vertebrale. Pentru eleni, sarpele simbolizeaza pe Zeus, care luase chip de sarpe pentru a seduce pe tanara Ferefata.

In estul Africii de Sud exista un lacas sfant consacrat serpilor, iar in Malaiezia se poate vedea templul serpilor sfinti, in care numerosi serpi veninosi stau incolaciti pe ramuri uscate chiar in interiorul templului, unde sunt hraniti permanent de preoti.

La aztecii din America Centrala, principala divinitate, Quetzalcoolt, era simbolizata printr-un sarpe cu pene. Indienii hopi din Statele Unite au si astazi in calendarul lor religios o sarbatoare in timpul careia preotii executa un dans tinand in maini serpi veninosi.

Divinitatea patrunde in om sub forma de sarpe, afirma o alta versiune din antichitate.

Pe langa interesul comestibil, la unele popoare, serpii se bucura de un mare respect. Astfel, in numeroase tari de pe continentul african, sarpele se bucura de foarte multa consideratie, fiind inzestrat cu insemnate puteri magice. In aceste zone circula si astazi numeroase povestiri despre oameni care se pot transforma in serpi.

Serpii au fost folositi ca arma de lupta in razboaie - Hanibal arunca in timpul bataliilor vase de pamant cu serpi veninosi vii.

Gnosticii, care considerau ca lumea, in versiunea traditiei ebraice, era opera unei divinitati ostile, afirmau ca sarpele trebuie reabilitat, deoarece el l-a invatat pe om sa deosebeasca binele de rau.

Thailanda (clerick)

In India se organizeaza si astazi spectacole oferite de cobre leganandu-se in sunetul unor instrumente muzicale dupa ritmul miscarilor fachirului. Este de remarcat faptul ca imblanzitorii de serpi din India sunt foarte buni cunoscatori ai comportamentului acestor primejdioase reptile pe care le dreseaza cu mult succes.

La romani sarpele se bucura de multa simpatie, fiind tolerat pe langa casa pentru starpirea soarecilor, deoarece in antichitate pisicile erau extrem de rare. Copiii se jucau cu serpi, iar vara femeile romane isi racoreau gatul cu serpi domesticiti. Se presupune ca sarpele lui Esculap a ajuns in vestul Europei prin intermediul armatelor romane.

Superstitii si intamplari fantastice despre serpi circula peste tot in lume. Astfel, se spune despre sarpe ca poate intra in stomac prin gura deschisa a omului care doarme pe pamant, putand fi scos de acolo numai daca victima sta cu gura deschisa deasupra unui vas cu lapte, fiind cunoscuta predilectia sarpelui pentru acest aliment.

Se crede ca sarpele lovit mortal continua sa traiasca pana la apusul soarelui si numai dupa asfintit moare, aspect care nu s-a confirmat in practica.

Forta hipnotica a privirii fixe a sarpelui, este o credinta pe cat de raspandita pe atat de neintemeiata. Astfel, se spune ca un sarpe urcat pe un arac sta cu capul drept in varful acestuia si cu privirea fixa. Daca pe acolo trece o pasarica si intalneste ochii sarpelui, ea nu-si mai poate desprinde privirea de la el si zboara din arac in arac pana ajunge sa se aseze singura in gura sarpelui.

In cultura tuturor popoarelor, dar mai ales la cele asiatice, se intalnesc numeroase legende cu serpi si despre serpi.


Bibliografie

- Serpi si soparle (Elena Ciudin)Comentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Reptile in pericol

Lista urmatoare cuprinde toate reptilele considerate in prezent de Uniunea pentru Conservarea Naturii si Resurselor Naturale ca fiind in pericol grav.


Cobra regala

Cobra regala ucide si alti serpi. In sudul Asiei insa, alte specii de serpi veninosi sunt raspunzatoare, de la an la an, de moartea multor mii de oameni; si totusi toata lumea se teme de cobra regala.


Şarpele-şobolan - conceput pentru a se căţăra

Un manual despre şerpii din Alabama descrie şarpele-şobolan drept un căţărător desăvârşit căruia îi place să se ospăteze cu şobolani şi şoareci.


Îşi dezvăluie anaconda secretele?

Nu ştiu cum stau lucrurile în cazul vostru, dar pe mine şerpii uriaşi m-au fascinat întotdeauna mult mai mult decât alte animale. Şi, dacă tot vorbim despre şerpi uriaşi, haideţi să vorbim despre şerpii anaconda, care fac parte din familia Boidae.


Invazia serpilor uriasi

Statele Unite ale Americii vor fi invadate, nu de forte armate, ci de forte "taratoare", adica de serpi uriasi, specifici Americii de Sud, precum anacondele, pitonii sau boa constrictor, care sunt deja raspanditi in zonele salbatice din sudul statului american Florida.