Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Obiceiuri animale

   Share
Utilizator de nivel  “Platină” GaRrU (19 noiembrie 2009)

comportamentul animalelor  obiceiurile animalelor 

Maimute

Aproape tot ce face un animal este o forma de comportament. Cimpanzeii sapa dupa termite, cocorii salta prin aer, intr-un dans nuptial, puii de lei se joaca, viespile isi construiesc un cuib, toate acestea reprezinta exemple de comportamente animale. Multe din cele mai interesante tipuri de comportamente au loc in cadrul speciei si au legatura cu apararea teritoriului, gasirea unei perechi, intrajutorarea la vanatoare, alungarea dusmanilor sau cresterea puilor.

KONRAD LORENZ (1903 - 1989) a fost unul din primii cercetatori care au studiat comportamentul animal. El a observat ca exista o perioada de invatare intensa in timpul primelor ore din viata animalului, numita imprinting, in care invata sa-si recunoasca parintii si indivizii din specia lui. Unii pui de rata il considerau pe Lorenz "mama" lor, deoarece el a fost primul lucru de dimensiuni mari pe care l-au vazut dupa ce au iesit din oua, urmandu-l peste tot.

Un pui de maimuta urmareste cu atentie cum mama lui rupe o ramura, ii indeparteaza frunzele si o introduce in interiorul unei termitiere, dupa care o trage afara, plina cu gustarea suculenta, reprezentata de termite. Ii vor trebui multi ani puiului de cimpanzeu sa poata face si el, corect, acelasi lucru.

Intr-o haita, fiecare lup isi cunoaste locul. Lupul cu rangul cel mai mare (dominant) sta mandru, cu coada si urechile ridicate. Lupii de rang inferior stau umili pe coada, pentru a demonstra ca nu vor sa lupte.

Berbecii lupta cu ajutorul coarnelor lor pentru a decide care este cel mai puternic si mai dominant individ. Ei se lupta batandu-se cap in cap, ceea ce implica ciocnirea puternica a coarnelor.

Modul in care se comporta un animal este influentat de felul in care comunica sau interactioneaza cu alti membrii ai speciei lui. Desi animalele nu pot vorbi, ele pot sa isi trimita unele altora mesaje, utilizand sunete, mirosuri sau limbajul corpului (cum ar fi expresia faciala). Femela de licurici foloseste chiar un anumit model de flasuri luminoase, ca sa atraga masculul.

Diferite modele comportamentale pot ajuta animalul sa supravietuiasca schimbarilor sezoniere ale vremii. Multe pasari, unele mamifere, pesti si insecte migreaza - fac lungi calatorii pentru a evita vremea rea si scaderea surselor de hrana sau pentru a gasi un loc mai sigur pentru a aduce puii pe lume. Alte animale supravietuiesc temperaturilor foarte scazute sau foarte ridicate prin intrarea intr-un somn adanc, numit hibernare (intalnita cand scade mult temperatura) sau estivatie (intalnita cand creste mult temperatura).

De exemplu, fluturele monarh migreaza din Canada in Mexic, pentru iernare, o calatorie de aproape 4.000 de kilometri. Printre coniferele mexicane, fluturii hiberneaza in grupuri enorme, asa ca arborii par a fi broboniti cu fluturi.

Un pui de cimpanzeu poate invata cum sa "pescuiasca" termite pentru ca a mostenit abilitatea si inteligenta de a efectua acest comportament de la mama lui. Sunt doua tipuri de comportamente: instinctive sau innascute, care se transmit de la o generatie la alta si comportamente invatate, pe care animalul le dobandeste de-a lungul vietii. Un comportament animal este, adesea, un amestec al celor doua tipuri.

Animalele se nasc cu capacitatea de a se comporta in anumite feluri automate. Unele animale se bazeaza aproape in exclusivitate pe acest comportament automat. Comportamentul insectelor este, in foarte mare masura automat, de exemplu paianjenul nu trebuie sa invete cum sa teasa o panza. Comportamentele instinctive sunt controlate genetic. Daca mediul se schimba, animalele care se adapteaza mai bine la noile conditii au mai multe sanse sa supravietuiasca. Pe de alta parte, comportamentul dobandit nu este transmis de la o generatie la alta.


Bibliografie

- Bioplanet (Ioana Roxana Iorga)Comentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Comportamentele in lumea animala

Etologia este stiinta care se ocupa cu studiul comportamentului animal. Aceasta stiinta surprinde intregul repertoriu de comportamente realizate de catre animale in mediul lor natural de viata (habitat) sau in captivitate.