Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
iulie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

DogMaster - Dresaj canin

dihori.ro

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Mamifere

   Share
Utilizator de nivel “Stea”  - Membruanyta-maria (30 iunie 2010)

mamifer  specii mamifere 

Clasa Mammalia (mamifere) - corpul lor este acoperit cu par; nasc pui vii pe care ii hranesc cu lapte produs de mamele. Din aceasta clasa fac parte monotremele (ordinul Monotremata), marsupiale (ordinul Marsupialia) si placentarele (toate celalalte mamifere, la care embrionul este legat de uterul mamei prin placenta).

Bivol

Ordinul Monotremata - se inmultesc prin oua.

Ornitorincul (Ornythorhynchus anatinus) - traieste in apele linistite din Australia si Tasmania; animal semiacvatic; cloceste ouale, iar puii sunt hraniti cu lapte - 60 cm.

Echidna (Tachyglossus aculeatus) - traieste in Australia, Tasmania si Noua Guinee; ouale sunt purtate intr-o punga tegumentara de pe pantec; puii sunt hraniti cu lapte- 50 cm.

Ordinul Marsupialia - au o punga marsupiala, unse de afla mamelele si unde sunt purtati puii dupa nastere.

Koala (Phascolarctos cinereus) - traieste in padurile din estul Australiei; animal arboricol; se hraneste cu frunze de eucalipt - 80 cm.

Opossum (Dedelphis marsupialis) - traieste in America de Nord si spre sud, pana in Argentina; este vanat pentru blana lui frumoasa - 80 cm.

Cangurul (Macropus giganteus) - traieste in sudul Australiei, unde se intalnesc mai multe specii de canguri - 2,90 m.

Ordinul Insectivora

Ariciul (Erinaceus europaeus) - raspandit in Eurasia, cu exceptia nordului; are activitate nocturna - 30 cm.

Chitcanul (Crocidura leucodon) - raspandit in marginea padurilor din estul Europei - 9 cm.

Cartita, Sobolul (Talpa europaea) - raspandita in Eurasia; sapa galerii subterane, unde se adaposteste si isi cauta hrana - 16 cm.

Ordinul Chiroptera

Vampirul (Desmodus rotundus) - singurul mamifer care se hraneste cu sangele altor mamifere; raspandit din Mexic, pana in Bolivia si Paraguay - 17 cm.

Liliacul urecheat (Plecotus auritus) - frecvent in Eurasia - 10 cm.

Cainele zburator (Pteropus calaeus) - se hraneste cu fructe; traieste in Asia - 50 cm.

Liliacul de seara (Nyctalus noctula) - animal nocturn; in timpul zborului prinde insectele cu care se hraneste; traieste in Europa Centrala - 12 cm.

Ordinul Edentata - nu au dinti sau ii au, dar sunt fara radacini si smalt.

Furnicarul (Myrmecophaga jubata) - cu limba lui lunga si cleioasa prinde furnici; traieste in America de Sud - 2 m.

Tatuul (Dasypus novemcinctus) - corpul sau este acoperit cu lame osoase, care formeaza o cuirasa; traieste in America, din Texas pana in Argentina - 80 m.

Lenesul (Bradypus tridactylus) - se hraneste cu plante si are miscari foarte lente; frecvent in padurile Amazonului - 54 cm.

Ordinul Pholidota

Pangolinul (Manis tetradactyla) - corpul este acoperit cu solzi cornosi; are gheare mari, cu care scormoneste cautandu-si hrana; raspandit in Asia si Africa - 1,30 m.

Ordinul Lagomorpha

Iepurele de camp (Lepus europaeus) - comun in Europa si vestul Asiei - 73 cm.

Iepurele de California (Lepus californicus) - traieste in zonele desertice si semidesertice din America de Nord si Mexic - 70 cm.

Iepurele zapezilor (Lepus timidus) - acest iepure are o haina de vara si una de iarna, care ii asigura protectia; comun in nordul Eurasiei si in Alpi.

Ordinul Rodentia - se hranesc cu vegetale pe care le mananca rozandu-le.

Popandaul (Citellus citellus) - traieste in galerii subpamantene, din Europa Centrala pana in Asia Centrala; produce pagube in lanurile de cereale - 30 cm.

Veverita (Sciurus vulgaris) - traieste in arbori, in Eurasia - 45 cm.

Parsul de alun (Muscardinus avellanarius) - la noi traieste in padurile de deal din Transilvania; se hraneste cu alune, jir si ghinda; raspandit in Europa si Asia de Vest - 16 cm.

Soarecele de padure (Apodemus sylvaticus) - comun in Europa - 20 cm.

Soarecele de camp (Microtus arvalis) - traieste in galerii; produce pagube aglicurturii; raspandit in Eurasia - 14 cm.

Soarecele de casa (Mus musculus) - se hraneste cu resturi alimentare, hartie, rufarie etc.; raspandit pe tot globul - 5-8 cm.

Harciogul, Hamsterul (Cricetus cricetus) - isi sapa galerii cu mai multe camere; consuma seminte de cereale si radacini suculente; raspandit in Eurasia - 34 cm.

Sobolanul (Rattus rattus) - isi duce viata prin hambare, pivnite, canale, subsoluri etc.; raspandeste boli, precum tifosul, trichineloza, febra aftoasa, ciuma; larga raspandire - 45 cm.

Sinsila (Chinchilla laniger) - are blana moale; traieste si se hraneste cu radacini, tuberculi, rizomi; raspandire in Eurasia - 20-30 cm.

Lemingul (Lemmus lemmus) - traieste in nordul Europei; cand numarul indivizilor creste prea mult, acestia se indreapta spre apele oceanului, unde o mare parte dintre ei mor inecati - 17 cm.

Cobaiul (Cavia porcellus) - originar din Peru; este folosit in experimentele de laorator - 50 cm.

Soarecele saritor de desert (Jaculus jaculus) - se hraneste cu graunte; traieste in Sahara si Peninsula Arabica; este adaptat sa nu bea apa - 38 cm.

Castorul, Biberul (Castor fiber) - coada lui este latita si solzoasa; isi sapa galerii pe marginea apelor; se hraneste cu radacinile si scoarta copacilor; raspandit in America de Nord si putin in Eurasia - 1,30 m.

Nutria (Myocastor coypus) - traieste pe langa ape, in America de Sud, dar si in crescatoriile din Europa, Asia si America de Nord; blana valoroasa - 90 cm.

Ordinul Cetacea - mamifere adaptate exclusiv la viata in mediul marin; corpul lor este pisciform.

Balena albastra (Balenoptera musculus) - cel mai mare mamifer, lung de 33 m; in gura are niste lame cornoase prin care trec numai vietuitoare mici, cu care se hraneste; traieste in marile arctice si antarctice.

Casalotul (Physeter catodon) - are dinti pe maxilarul inferior si se hraneste cu cefalopode; traieste in nordul Oceanului Atlantic - 10-18 m.

Narvalul (Monodon monocerus) - traieste in apele din jurul Groenlandei; pe maxilarul superior are un dinte lung resucit ca un burghiu- 5-6 m.

Delfinul (Delphinus delphis) - este unul dintre cele mai simpatice si mai inteligente animale; traieste in toate marile si adesea urmareste, in carduri, vapoarele; are dinti pe ambele maxilare si se hraneste cu peste.

Ordinul Fissipeda - mamifere carnivore terestre.

Familia CANIDAE (Canis familiaris)

Lupul (Canis lupus) - raspandit in Eurasia si America de Nord; este stramosul unor rase de caini - 1,70 m.

Sacalul (Canis aureus) - raspandit in Africa Orientala; este stramosul majoritatii raselor de caini - 1,10 m.

Vulpea rosie (Canis vulpes) - frecventa in emisfera nordica - 1,30 m.

Fenecul, Vulpea desertului (Fennescus zerda) - traieste in nordul Africii si sudul Asiei - 1,30 m.

Vulpea polara (Alopex lagopus) - raspandita in regiunea de tundra si taiga din emisfera nordica - 1 m.

Familia URSIDAE

Ursul brun (Ursus arctos) - raspandit in padurile Eurasiei si Americii de Nord - 3 m.

Ursul alb (Ursus maritimus) - traieste in zona gheturilor arctice; este lung de 2,70 m si are o greutate de 500 kg.

Familia PROCYONIDAE

Ursuletul spalator, Ratonul (Procyon lotor) - isi spala hrana inainte de a o consuma; traieste pe langa cursul apelor din America de Nord - 1 m.

Marele panda (Ailuropoda melanoleuca) - este intalnit in padurile de bambus din estul Tibetului si China - 1,50 m.

Ursul cu trompa, Coati (Nasua narica) - un carnivor intalnit in America Centrala si rar in sudul Statelor Unite - 1,25 m.

Familia MUSTELIDAE

Nevastuica (Mustella nivalis) - raspandita in Eurasia si nordul Africii - 26 cm.

Nurca (Mustella lutreola) - buna inotatoare; se hraneste cu peste si pasari de apa; blana este foarte apreciata; traieste in centrul si nordul Eurasiei - 55 cm.

Vidra, Lutra (Lutra lutra) - traieste pe malurile raurilor, de unde isi procura hrana (pesti, broaste etc.); intalnita in Eurasia si nordul Africii - 1,50 m.

Hermelina (Mustella erminea) - isi schimba culoarea dupa sezon; intalnita in regiunile nordice- 40 cm.

Sconcsul (Mephitis mephitis) - cand este atacat, se intoarce cu spatele, salta coada si arunca un lichid urat mirositor; intalnit pe continentul american - 80 cm.

Dihorul (Mustella putorius) - se hraneste cu broaste, serpi, melci, insecte; raspandit in Eurasia si nordul Africii- 55 cm.

Viezurele, Bursucul (Meles meles) - locuieste izolat, in vizuina; se hraneste cu viermi, melci, insecte; intalnit in Eurasia, cu exceptia Peninsulei Scandinave - 1 m.

Jderul de padure (Martes martes) - hrana sa preferata este veverita; bun catarator; raspandit in padurile Eurasiei - 80 cm.

Vidra marina (Enhydra lutris) - este raspandita pe coastele din nordul Oceanului Pacific; sparge valvele scoicilor cu care se hraneste cu ajutorul unei pietre pe care o apasa pe abdomen - 1,65 m.

Familia FELIDAE

Pisica salbatica (Felis silvestris) - traieste in padurile din Eurasia si Africa - 1,20 m.

Rasul (Lynx lynx) - in padurile din Europa, vestul Asiei, America de Nord; animal singuratic - 1,25; animal ocrotit in tara noastra.

Pantera, Leopardul (Panthera pardus) - raspandit in Africa si Asia - 2,50 m; exista si pantera neagra.

Jaguarul (Panthera onca) - frecvent in America tropicala; animal pe cale de disparitie - 2,70 m.

Leul (Panthera leo) - raspandit in Africa si Asia; masculul este impodobit cu o coama bogata - 3,30 m.

Tigrul (Panthera tigris) - raspandit in sudul Siberiei si Asia; este considerat unul dintre cele mai frumoase animale de pe pamant - 3,80 m.

Puma (Felis concolor) - este raspandita din Canada pana in Patagonia - 2 m.

Ghepardul (Acinonyx jubatus) - cel mai rapid mamifer; traieste in Africa de Sud si estul Asiei - 2,15 m.

Familia VIVERIDAE

Mangusta (Herpestes ichneumon) - traieste in sudul Europei, Africa si Asia; vaneaza serpi veninosi cu care se hraneste; mangusta are o maniera spectaculoasa de a ucide serpii, mai ales cobrele; de cele mai multe ori, dupa o lupta apriga, ea reuseste sa prinda sarpele inapoia capului, imobilizandu-l; mangusta nu este imuna la venin - 1 m.

Geneta (Genetta genetta) - animal nocturn, care se hraneste cu vietuitoare mici (soparle si mamifere); este intalnita in sudul Europei, Africa si Asia Mica - 60 cm.

Mangusta vargata (Suricata suricata) - raspandita in sudul Africii; traieste in colonii de circa 40 de indivizi care comunica intre ei prin strigate; securitatea coloniei este asigurata de catre sentinele vigilante - 60 cm.

Civeta (Vivera zibetha) - intalnita in sudul Asiei, glandele sale anale secreta un lichid folosit in parfumerie - 1,20 m.

Familia HYAENIDAE

Hiena patata (Crocuta crocuta) - intalnita la sud de Sahara - 1,60 m.

Hiena vergata (Hyaena hyaena) - se hraneste cu cadavre; nordul Africii, sudul Asiei - 1,40 m.

Ordinul Pinnipedia - mamifere carnivore adaptate la viata marina; ies pe uscat pentru reproducere si isi duc viata in colonii.

Foca (Phoca vitulina) - traieste in nordul oceanelor Atlantic si Pacific si se hraneste cu peste; naste si isi creste puii pe uscat - 2 m.

Morsa (Odobenus rosmarus) - caninii de pe maxilarul superior sunt dezvoltati; cu ei cauta scoicile scormonand fundul marii si se apara de dusmani; traieste in marile nordice - 4,50 m.

Ordinul Proboscidea (elefanti)

Elefantul african (Loxodonta africana africana) - traieste in savanele din sudul Saharei; nu se poate domesticii; incisivii superiori au o crestere continua, fiind mai dezvoltati la masculi - inalt de 3,70 m.

Elefantul indian (Elephas maximus) - traieste in regiunile tropicale din India, Sri Lanka, Sumatra, Kalimantan; numai masculul are fildes; se imblanzeste usor si este folosit la efectuarea unor munci grele - inalt de 3 m.

Ordinul Perissodactyla (imparicopitate) - au degete neperechi, invelite in copite.

Calul domestic (Equus caballus caballus) - unul dintre cele mai frumoase si nobile animale aflate in slujba omului din aproape toate continentele; lungime variabila.

Magarul nubian (Asinus africanus) - rezista la transportarea greutatilor, magarul domestic are o larga raspandire - 1,20 m.

Zebra (Equus zebra) - traieste in savanele din sudul Africii - 1,50 m.

Tapirul (Tapirus indicus) - arealul de raspandire in Asia de Sud-Est - 2,50 m.

Rinocerul indian (Rinoceros unicornis) - are un singur corn si se mai intalneste doar in anumite zone din nordul Indiei; animal pe cale de disparitie - 4,60 m.

Rinocerul african (Diceros bicornis) - are doi corni si traieste in sudul Saharei - 4 m.

Ordinul Artiodactyla (paricopitate) - au degete perechi, invelite in copite.

Familia SUIDAE

Porcul mistret (Sus scrofa) - raspandit in padurile de foioase, unde se hraneste cu jir, ghinda, radacini etc.; intalnit in Eurasia si nordul Africii - 2 m.

Porcul domestic (Sus scrofa domestica) - a rezultat prin domesticirea porcului mistret; masculul nesterilizat se numeste vier; marime variabila in functie de rasa.

Familia HIPPOPOTAMIDAE

Hipopotamul (Hippopotamus amphibius) - intalnit prin baltile si mocirlele din Africa tropicala - 4,5 m.

Familia CAMELIDAE

Dromaderul (Camelus dromedarius) - este camila cu o cocoasa, avand ca arie de raspandire Africa; rezista la foame si sete, de aceea este folosita la transportul prin desert, in caravane, si la diferite munci - 3,55 m.

Bactriana (Camelus bactrianus) - are doua cocoase si este specifica regiunilor asiatice, unde se foloseste la cele mai grele munci - 3,50 m.

Lama (Lama glama) - traieste in regiunile muntoase ale Americii de Sud; in Peru si Bolivia a fost domesticita; lana ei este valoroasa - 2,60 m.

Familia CERVIDAE

Cerbul comun (Cervus elaphus) - femela este numita ciuta; traieste in cete, in Eurasia - 2,45 m.

Tapul (Capreolus capreolus) - femela se numeste caprioara; raspandit in Eurasia - 1,30 m.

Renul (Rengifer tarandus) - traieste in nordul Eurasiei si al Americii de Nord - 2,30 m.

Elanul (Alces alces) - aceeasi raspandire ca a renului; in timpul verii prefera locurile mlastinoase, unde se hraneste cu plante acvatice - 3 m.

Familia GIRAFIDAE

Girafa (Giraffa camelopardalis) - arealul sau este sudul Saharei; coarnele sunt acoperite cu blana - 6 m.

Okapy (Okapia johnstoni) - de marimea unui cerb, ea traieste in padurile ecuatoriale ale Africii - 2,70 m.

Familia BOVIDAE

Boul, Vaca (Bos taurus) - dintre cele mai folositoare animale domestice; raspandit in toata lumea; masculul nesterilizat se numeste taur - 3 m.

Zimbrul (Bison bonasus) - animal exterminate prin vanatoare; traiesc doar cateva exemplare in rezervatiile din Polonia, Rusia si la noi - 3,65 m.

Bivolul (Bubalus bubalus) - este stramosul bivolului domestic; originar din sud-estul Asiei - 3,80 m.

Iacul (Bos grunniens) - in stare salbatica se gaseste doar in Himalaia, la 5.000 m altitudine - 4,20 m.

Boul moscat (Ovidos moschatus) - raspandit in America de Nord, Groenlanda, nordul Europei - 2,50 m.

Capra neagra (Rupicapra rupicapra) - traieste in Muntii Carpati si Alpi; face salturi de 12-16 m - 1,20 m.

Oaia (Ovis aries) - animal domestic, cu numeroase rase, raspandit pe toate continentele - 1,50 m.

Capra domestica (Capra hircus) - traieste pe tot globul, fiind unul din primele animale domesticite de om - 1,40 m.

Antilopa - traieste in terenuri deschise, viteza de deplasare permitandu-i sa se salveze de cele mai multe ori din ghearele pradatorilor; este raspandita in Africa si Asia; dintre numeroasele specii de antilope, prezentam: Antilopa saritoare (Antidorcas marsupialis) - 1,50 m; Impala (Aepyceros melampus) - 1,60 m; Antilopa mendes (Addax nasomaculatus) - 2 m; Dik-Dik (Madoqua sp.) - 60 cm; e. Kobul (Kobus Kob) - 1,80 m.

Ordinul Primates - din aceasta grupa fac parte maimutele si omul.

Familia LEMURIADE

Kata (Lemur catta) - specie intalnita in padurile din Madagascar; activa, mai ales, in timpul noptii- 90 cm.

Familia CERCOPITECIDAE

Rhesus (Macaca mulatta) - raspandit in Asia; folosit in experimentele de laborator; cand este iritat, fata si calozitatile fesiere devin rosii - 90 cm.

Cercopitecul (Cercopithecus aethiops) - raspandit la sud de Sahara; maimuta erbivora - 1,30 m.

Mandrilul (Papio mandrillus) - frecvent in padurile din Norvegia si vestul Africii - 1 m.

Pavianul cu mantie (Papio hamadryas) - traieste in cete de cate 160-300 indivizi in muntii din nord-estul Africii, pana in sudul Peninsulei Arabice - 1,40 m.

Familia PONGIDAE

Gibonul (Hylobates bar) - maimuta arboricola, traind in sudul Indiei si insulele din vecinatate - 70 cm; animal protejat.

Gorila (Gorilla gorilla) - traieste in Africa; contrat marimii sale (2 m) este o maimuta fricoasa si inofensiva; puii sau sunt dependenti de mama si nu pot trai fara ea; s-a estimat ca in lume au ramas doar 2.000 de exemplare; animal protejat.

Orangutanul (Pongo pygmaeus) - maimuta arboricola, care traieste in padurile din insulele Kalimantan si Sumatra - 1,85; animal protejat.

Cimpanzeul (Pan troglodytes) - traieste in padurile aflate de-a lungul raurilor din Africa Centrala- 1,50 m; animal protejat.

Familia HOMINIDAE - din aceasta familie fac parte diverse rase umane.


Bibliografie

- Atlas zoologic scolar (Zoe Partin)



Comentarii la acest articol
1. ce subiecthhh???????????/ (5 noiembrie 2010, 11:09:32)
Adăugat de: alexandra
ineteresant


Alte articole
Nu s-a găsit nici o înregistrare.