Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Dragonul de Komodo

   Share
Utilizator de nivel “Cristal”  - MembruDenisa Roxana (19 noiembrie 2011)

Arhipelagul Sondelor Mici  dragonul de Komodo  Varanus komodensis 

Varanul sau dragonul de Komodo este o soparla gigantica, descoperita de oamenii de stiinta in anul 1912.

Poate atinge o lungime de trei metri si o greutate de 250 kg.

Aceasta specie este un relict (specie care s-a mentinut pana astazi dintr-o fauna disparuta), supravietuind pe insula de 5-6 milioane de ani, datorita izolarii insulei si a absentei dusmanilor naturali.

Dragonul de Komodo, desi pare greoi si stangaci, este puternic si agil, preferand sa-si atace prada prin surprindere, stand la panda in iarba. O doboara cu o lovitura puternica de coada. Un dragon adult de talie mica, cantarind aproximativ 40 kg, poate ucide o prada mult mai mare, de 90 kg. Daca animalele atacate de un dragon, nu sunt ucise din prima, ci sunt doar muscate, au sanse mici de a supravietui: saliva varanului este deosebit de infectiasa, continand mai mult de 50 de tulpini de bacterii, dintre care sapte sunt foarte septice. Animalul muscat va muri la scurt timp.

Cu ajutorul unui vant favorabil si datorita obiceiului sau de a-si misca capul dintr-o parte in alta atunci cand se deplaseaza, dragonii sunt capabili sa detecteze o prada de la distante cuprinse intre 4 si 9,5 km. Din "meniul" sau nu lipseste de la oua proprii si cele de broaste testoase, pana la caprioare, bivoli sau mistreti, chiar si exemplarele tinere din specia sa.

Komodo este o mica insula vulcanica, nelocuita, situata in Arhipelagul Sondelor Mici, aflat la est de Indonezia. A fost declarata parc national in anul 1965 pentru a ocroti, in principal, dragonul de Komodo (Varanus komodensis), specie din care traiesc pe insula peste 5.500 de exemplare.


Bibliografie

BioPlanetComentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Dragonul de Komodo – Varanus komodoensis

Dragonul de Komodo, Varanus komodoensis, are lungimea cuprinsa intre 2–3 m, se reproduce prin depunere de oua, habitatul este terestru si traieste in Indonesia (Komodo, Rinca, Padar, V Flores).


Dragonul de Komodo (varanul)

Cu lungimea sa de mai mult de trei metri, varanul este cea mai mare soparla in viata. Este pradatorul impozant al patriei sale, mica insula australiana.