Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Cainele, prietenul omului

   Share
Utilizator de nivel  “Platină” GaRrU (19 noiembrie 2009)

evolutia cainilor  originea cainilor 

Caine - Riki (mimi)

Comportamentul cainelui, asemanator cu al lupului, precum si alte trasaturi anatomomorfologice similare au determinat oamenii de stiinta sa considere cainele descendent direct al lupului.

Cainele (Canis familiaris) face parte din familia Canidae, din care mai fac parte si lupul (Canis lupus), sacalul (Canis aureus), coiotul (Canis latrans), enotul (Nyctereutes procyonoides) si vulpea (Alopex lagopus). Ce caractere generale au in comun toate aceste animale? Constitutia corpului, cu membre lungi si zvelte, aceeasi formula dentara si botul alungit, ce atesta un regim de hrana similar, precum si o serie de caractere fiziologice.

Aceste trasaturi generale asemanatoare au ridicat probleme in identificarea originii raselor de caini, multa vreme considerandu-se ca acestea au evoluat fie dintr-un stramos comun cu lupul, pe o linie evolutiva divergenta, fie dintr-un stramos lup sau sacal.

Inca de acum 10.000 de ani, lupul era raspandit pe teritoriul euro-asiatic, existand numeroase rase de lupi, in cadrul carora se gasea o mare variabilitate genetica si care au reprezentat punctul de plecare in aparitia speciei Canis familiaris.

Astfel, se considera ca acum 12.000-15.000 de ani, inainte de a folosi piatra sau fierul pentru confectionarea uneltelor si armelor necesare traiului zilnic, omul a domesticit pui mici si vioi de lup, care au devenit prietenii lui fideli, aparatori ai asezarilor omenesti si ajutoare de nadejde in procurarea hranei.

Pe baza variabilitatii genetice si prin procesul de mutageneza, favorizat de conditiile de mediu specifice zonelor geografice, au aparut principalele rase de caini, cum ar fi cainele Pharaon, cainele Maltez, cainele Moloss, cainele Spitz, Schweizer, Pinscher, Schnauzer si Chihuahua.

Cercetarile arheologice atesta faptul ca oamenii din epoca de piatra cresteau caini dintr-o rasa similara rasei Spitz, iar in arta antica se regasesc reprezentari ale mai multor rase de caini cu par scurt sau lung, utilizati la vanatoare sau pentru paza si amuzamentul familiilor.

De-a lungul timpului, prin incrucisarea principalelor rase de caini si trierea descendentilor in functie de anumite trasaturi morfologice si comportamentale, s-au format noi rase de caini, care au fost grupati in functie de utilitatea lor in:

- Caini ciobanesti si de paza (Collie, Komodor, Ciobanesc german, Puli): inteligenti, rapizi, curajosi si devotati.

- Caini de vanatoare (Terrier, Teckel, Basset, Dalmatian, Brac, Setter, Gordon): greu de educati, insa sunt inteligenti, jucausi si devotati.

- Caini de aport si de apa (Labrador, Retriever, Cocker spaniel): folositi tot in vanatoare, se remarca prin faptul ca aduc vanatul intact, la comanda vanatorului. Se remarca si prin inteligenta, voiosia si frumusetea lor. Pot fi folositi si in salvarea oamenilor de la inec, ca si caini politisti, caini salvamont sau la punctele de frontiera.

- Caini de fuga (Ogari, Barsoi, Saluki, Whippet): au originea in zonele de stepa si au fost folositi la vanatoare, datorita simturilor foarte dezvoltate (auz, vaz si miros), inteligentei, rapiditatii si docilitatii lor.

- Caini de societate si de companie (Pudel, Mops, Papillon, Chihuahua, Buldog, Pechinez, Maltez, Shih Tzu): se caracterizeaza prin talia mica, fiind rabdatori, prietenosi, usor de educat, credinciosi si iubitori.

In societatea contemporana, cainele, indiferent de rasa, a devenit mai mult un tovaras de joaca al copiilor, un prieten afectuos si paznic de nadejde, adesea fiind tratat ca un adevarat membru al familiei.


Bibliografie

 

- Bioplanet (Marilena Croitoru)Comentarii la acest articol
1. iubesc caini (14 martie 2010, 16:00:00)
Adăugat de: mioara
eu fiind o iubitoare de aminale propun ca toate zgarzile electrice sa se scoata pt. ca caini pot avea dintro data o stare nepomenit de descris


Alte articole
Cainele: domesticit sau nu?

Recent am urmarit un documentar pe National Geographic despre domesticirea cainilor. Unii cercetatori sustin ca primul animal domesticit de om nu a fost chiar domesticit. Motivul principal: avand in vedere ca lupul e stramosul cainelui, stramosii nostri ar fi trebuit sa ia pui de lup in primele 2 saptamani de viata pentru ai domestici complet, fara ca acestia la maturitate sa se intoarca in salbaticie. Este greu de presupus ca oamenii preistorici umblau sa se bata cu femelele pentru a le fura puii iar mai apoi sa-i hraneasca cu siringa.