Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Buburuza

   Share
Utilizator de nivel “Stea”  - Membruveronica30 (13 iulie 2009)

buburuze  insecte 

Buburuze (Leo)

ÎN Marea Britanie, această micuţă insectă colorată este cunoscută sub numele de ladybird, care înseamnă pasărea doamnei. În România i se spune buburuză sau mămăruţă. Deşi gândacii nu se numără printre insectele noastre preferate, buburuzele fac excepţie, fiind privite cu drag. Ele îi fascinează pe copii, iar grădinarii şi agricultorii le primesc cu braţele deschise.

În general, buburuzelor le place la nebunie să mănânce afide, sau păduchi-de-plante, nişte insecte minuscule, cu corpul moale, care devorează culturile din grădini şi de pe câmp. Unele buburuze adulte pot consuma în timpul vieţii lor mii de afide, chiar şi larvele lor au mare poftă de mâncare. Buburuza se hrăneşte cu multe alte insecte dăunătoare.

Micuţele buburuze sunt fie rotunde, fie ovale, corpul lor având formă semisferică. Deşi au o nepotolită poftă de mâncare, majoritatea nu depăşesc 12 mm în lungime. Delicatele aripi posterioare cu care zboară sunt acoperite de elitre, aripi tari lucioase, cu modele colorate, după care recunoaştem buburuzele. Când insecta vrea să zboare, elitrele se deschid în sus, şi astfel ea poate da din aripi. Deşi buburuzele sunt cunoscute ca fiind roşii cu puncte negre, cele aproximativ 5 000 de specii se diferenţiază printr-o varietate de combinaţii de culori. Unele sunt portocalii sau galbene cu puncte negre. Altele sunt negre cu puncte roşii. Există şi buburuze fără puncte, iar unele au dungi sau pătrăţele cum sunt cele de pe tabla de şah.

Ciclul de viaţă al multor specii nu durează mai mult de un an. Iarna, exemplarele adulte hibernează în locuri uscate, ferite. Când vremea se încălzeşte, ele se trezesc şi încep să zboare în căutare de plante pline de afide. După împerechere, femela depune pe partea de dedesubt a unei frunze, lângă o rezervă bună de afide, un ciorchine de ouă galbene minuscule. Din fiecare ou iese o larvă cu şase picioare care seamănă mai mult cu un mic aligator fioros, din care nu te-ai aştepta să iasă o buburuză. Întrucât mănâncă întruna afide, larva creşte în scurt timp aşa de mult că nu mai încape în piele, iar după ce năpârleşte de mai multe ori, se prinde de o plantă şi produce învelişul de pupă. În interiorul pupei, larva continuă să crească, până când în final iese adult. La început are corpul moale şi fără culoare şi de aceea rămâne pe plantă până când acesta i se întăreşte. Punctele caracteristice apar într-o singură zi.

Duşmanii nu vor să aibă de-a face cu colorata buburuză. Când este ameninţată, buburuza împroaşcă de la încheieturi un lichid galben, urât mirositor şi cu un gust îngrozitor. Prădătorii, cum ar fi păsările sau păianjenii, nu uită niciodată prima lor întâlnire cu buburuza. Culorile ei vii le amintesc mereu de neplăcuta întâlnire.

Cum puteţi atrage buburuzele în grădina voastră? Plantele cu flori sunt o sursă îmbietoare de polen şi nectar. Un petic de pământ plin de buruieni, dar şi o farfurie cu apă pot fi o ispită pentru ele. Dacă este posibil, nu folosiţi pesticide. Câteva frunze moarte lăsate pe plante ori pe sol în timpul iernii le pot oferi buburuzelor locuri plăcute de hibernare. Nu striviţi orice gândăcel sau ouă pe care le găsiţi în grădină. Aţi putea ucide chiar următoarea generaţie de buburuze!Comentarii la acest articol
1. buburuze (23 februarie 2010, 16:22:56)
Adăugat de: Grigor Andreea
altceva nu aveti? buna sunt din cls a treia si caut informatii cine vrea sami dea la deea_diana01@yahoo.com
2. buburuze (23 februarie 2010, 16:24:18)
Adăugat de: Grigor Andreea
plz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3. (31 mai 2010, 19:29:53)
Adăugat de: adriana
imi pac mult articole despre animale si insecte
4. greseala (15 august 2010, 15:36:32)
Adăugat de: cristina
In engleza se numeste "ladybug" ce inseamna de fapt gargarita sau daca despartim cuvantul in doua, lady bug, semnifica doamna gandac
5. insecte (22 februarie 2011, 20:55:46)
Adăugat de: daryus
imi plac insectele mult
6. (23 februarie 2011, 23:12:18)
Adăugat de: ciprian
am gasit un pui de buburuza in casa!!si imi pare rau sa o scot afara ca suntem in mijlocul iernii si ninge fara oprire!ce pot face pt ea sa supravetuiasca...???
7. (6 martie 2011, 12:21:09)
Adăugat de: Ana
ciprian, casa mea e plina de buburuze, in fiecare an in martie ies la viata vreo 10-20 la mine. Am foarte multe plante, cateva au paduchi de plante, si acolo se aduna majoritatea buburuzelor... Du-o la o planta care are ceva daunatori, si are din ce trai
8. (28 martie 2011, 17:30:36)
Adăugat de: Ilinca
in engleza se numeste lady-bird....dar dak traducem fiecare cuvant singur ar ieshi doamna pasare......ce ciudat......


Alte articole
Fluturii

Fluturii, care fac parte din familia Lepidoptera, sunt fascinatia oamenilor care studiaza comportamentul si morfologia lor.


Unde au disparut animalele?

In timpul iernii majoritatea animalelor dispar din fata ochilor nostri. Mai raman doar cateva specii de pasari, mamifere si pesti. Unde dispar celelalte animale?


Buburuza cu noroc

Buburuza (Coccinella septempunctata), denumita si gargarita sau mamaruta, este o insecta care traieste pe toate continentele. In Marea Britanie este cunoscuta sub numele de labybird, care insemna "pasarea doamnei".


Lacusta

Lacustele sunt unele dintre cele mai cunoscute insecte. Traiesc practic in toate locurile unde exista vegetatie, iar extraordinara lor capacitate de a sari le-a transformat in unele dintre insectele preferate atat de cei mari, cat si de cei mici. Cu toate acestea, sub infatisarea lor simpatica se ascunde o impecabila masina de devorat.


Plosnita

Plosnitele sunt niste adevarati "vampiri". Plantele, animalele si chiar oamenii devin adesea victime ale acestora, dat fiind faptul ca, de-a lungul evolutiei lor, au reusit sa se adapteze in asa masura incat au ajuns sa ocupe cele mai diverse habitate, atat terestre cat si de apa dulce.