Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
august 2014
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

DogMaster - Dresaj canin

dihori.ro

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Broasca testoasa de mare

   Share
Utilizator de nivel “Aur” - Membrudenis_a (17 ianuarie 2012)

broasca testoasa  Caretta carterra  insula Zakynthos 

Testoasele Caretta caretta traiesc aproape toata viata in adancurile oceanelor si marilor. Desii plamanii sunt foarte dezvoltati, asigurand o fluidizare perfecta a sangelui, testoasa trebuie sa iasa la fiecare 4-5 minute pentru a respira, deoarece trebuie eliminate gazele ce se acumuleaza in perioada petrecuta sub apa.

Desi nu isi poate retrage capul in carapace, testoasa Caretta caretta nu are foarte multi pradatori naturali. Acest lucru se datoreaza marimii foarte mari, carapacei puternice, dar si pielii dure ce ii protejeaza capul si membrele.

Testoasele Caretta caretta sunt in principal animale carnivore, hranindu-se cu pesti, scoici, crabi, dar si alte vietati marine. Datorita falcilor puternice, acestea pot zdrobi cu usurinta carapacele crustaceelor. Desii sunt rapide si nu au aproape niciun pradator in mediul marin, odata ajunse pe uscat devin foarte vulnerabile.

Avetura pe uscat nu este in totdeauna placuta. Cu toate ca masculii nu parasesc aproape niciodata apele marilor, femelele sunt nevoite sa iasa pe plaje, unde nisipul este abundent, pentru a-si depune ouale. Acestea cauta zona cu cel mai fin nisip de pe plaja, pentru a putea sapa usor noul cuib. Odata cu gasirea locului ideal, viitoarea mamica sapa cu membrele inferioare o groapa de pana la 50 cm, in care va depune intre 50 si 200 de oua de marimea unor mingi de golf. Acopera cuibul cu nisip si sterge urmele pentru a-l feri de posibilii pradatori.

Perioada de incubatie dureaza aproximativ doua luni, dupa care puii parasesc cuibul si se indreapta catre mare. Este perioada cea mai vulnerabila din viata unei testoase, deoarece majoritatea puilor mor din diverse cauze, cum ar fi pradatorii naturali, influenta negativa a omului din aproprierea plajelor, sau eclozarea oualelor in timpul zilei (fapt ce determina expunerea prelungita la soare).

Dintr-un cuib ce circa 50 de oua, aproximativ 2-3 pui ajung la maturitate.

Se presupune ca broasca testoasa se va intoarce pe plaja unde s-a nascut si va depune si ea la randul ei oua.

Desii in decursul timpului au fost surprinse un numar mic de exemplare si in Marea Neagra, aceste cazuri sunt rare, deoarece testoasele Caretta caretta prefera zone cu apa calda cum ar fi sudul insulei Zakynthos, din Grecia.

Faima capatata de-a lungul timpului nu le-a adus prea multe beneficii. Dimpotriva, acestea au castigat mai multi pradatori umani, principalele pericole sunt reprezentate de plasele de pescuit, motoarele ambarcatiunilor, expansiunea turistica etc. De aceea, in momentul de fata, golful din sudul insulei este considerat Parc National Marin, fiind impartit pe zone de acces.


Bibliografie

BioPlanet



Comentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Testoasele

Testoasele apartin clasei Reptilia. Se deosebesc de celalalte reptile prin unele particularitati in structura corpului. Carapacea care le acopera trupul este formata dintr-o platosa dorsala putin boltita si una ventrala turtita(la mascul poate fi ovala). Legatura intre cele doua plantose poate ramane permanent moale sau se poate osifica. In carapacea astfel formata majoritatea speciilor isi pot retrage gatul lung si mobil, capul mic, precum si membrele. Placile carapacei rezulta prin osificari ale pielii.Testoasele cu carapacea moale sunt acoperite cu un invelis tajumentar.