Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Boa, pitoni si specii inrudite

   Share
Utilizator de nivel “Cristal”  - MembruGeorgiana Stoian (31 octombrie 2015)

constrictori  pitoni  serpi boa 

Boa si pitonii sunt serpi constrictori puternici. Din categoria lor fac parte cei mai mari serpi din lume, printre acestia numarandu-se anaconda si pitonul reticulat, african si indian.

Piton regal (Fotograf: Melinda)

Boa si pitonii nu au acelasi mod de reproducere; de asemenea, distributia lor geografica este diferita: pitonii sunt intalniti in Africa, Asia si Australia, iar boa traiesc in cele doua Americi, cateva specii existand in Africa, Asia si pe unele insule din Pacific. Printre rudele lor – mai multe dintre ele tot constrictori – se afla sarpele raza-de-soare iridescent si serpii-pila acvatici.

Serpii din acest grup sunt adesea considerati relativ primitivi. Craniul lor este mai greu, iar maxilarele mai rigide decat ale speciilor mai avansate (colubridele, elapidele si viperele) de asemenea, au pastrat anumite caracteristici anatomice ale animalelor cu membre din care au evoluat. Printre aceste caracteristici sunt centura pelviana si, la majoritatea speciilor, vestigiile membrelor posterioare, sub forma unor mici gheare sau pinteni.

Toate speciile au doi plamani functionali. Mai multe specii de boa si pitoni au senzori termici pe solzii din jurul botului, cu ajutorul carora isi localizeaza prada pe intuneric.

Unele dintre rudele boa si ale pitonilor sunt mai mici, dar aspectul exterior este similar; printre acestea se numara serpii de lemn si boa din Insula Round. Cateva specii sunt viu colorate, iar altele, precum serpii raza-de-soare, au solzi iridescenti.

Serpii-pila (sau de negi) sunt specializati pentru viata acvatica. Solzii lor sunt granulari si aspri – o adaptare care le permite sa prinda si sa sufoce pestii cu care se hranesc.

Desi boa, pitonii si rudele lor nu sunt singurii serpi care ucid prin sufocare (unele colubride folosesc si ele aceasta metoda), majoritatea constrictorilor se regasesc in acest grup. Cand si-a ales prada, sarpele se incolaceste o data sau de doua ori in jurul ei. De fiecare data cand victima respira, stransoarea se accentueaza. Prada moare in cele din urma sufocata, ori fiindca nu mai poate respira, ori pentru ca inima nu mai poate pompa sangele. Odata victima ucisa, sarpele slabeste stransoarea, ii cauta capul si il inghite pe acesta primul, eliberand treptat restul trupului. Aceasta metoda este foarte eficienta pentru uciderea pasarilor si a mamiferelor, deoarece, avand sange cald, ele trebuie sa respire frecvent.

Una dintre cele mai semnificative deosebiri intre boa si pitoni este modul de reproducere. Boa (cu o singura posibila exceptie) aduc pe lume pui vii – la fel ca serpii de lemn, serpii-tub si serpii cu coada-scut. Pitonii sunt unii dintre putinii serpi care dau dovada de grija parinteasca. Femela sta incolacita in jurul oualor – care pot ajunge pana la 100 la speciile mari.


Bibliografie

Animale. Ghid vizual complet al lumii salbatice. Coordonator David Burnie.Comentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Nu s-a găsit nici o înregistrare.