Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Australia, un dezastru ecologic cu etiologie antropica

   Share
Utilizator de nivel “Aur”Thex (7 iulie 2010)

Australia  dezastre ecologice 

Conform zicalei “Ce face omul cu mana lui se numeste … lucru manual”, asa si intreg continentul Australia a cazut victima colonizarii britanice din secolul 17 cu toate efectele adverse survenite din acest fapt.

Australia

Australia este un continent bine izolat de restul lumii, fapt ce a permis ca de-a lungul secolelor sa se dezvolte pe acest continent o flora si o fauna cu totul speciala. Una din particularitatile de baza o intalnim la mamiferele care prezinta marsupiu. Pana la colonizarea engleza, aborigenii au trait in bune relatii cu natura, dezastrul incepand de la venirea europenilor.

Pe fondul pierderii coloniilor din America de Nord in urma Razboiului de Independenta, Imperiul Britanic isi reorienteaza politicile, iar in 1770, capitanul James Cook revendica continentul Australia pentru regatul britanic, iar din 1788 incepe transformarea Australiei intr-o colonie penala, prizonierii fiind trimisi pe continent, in mod sistematic. Abia din 1868 incep sa vina primii colonizatori “neincarcerati”. Principalele aglomerari umane vor fi in zonele de coasta ale continentului, in special zona de S-E. Pentru a deveni independenti de proviziile aduse pe mare, colonistii incep sa cultive pamanturile si sa creasca animale aduse din Europa. Astfel incepe cresterea intense a oilor, vacilor, caprelor. Suprafete mari de paduri sunt defrisate pentru a crea pasuni pentru animale si terenuri agricole. Fermele prospera rapid, numarul oilor si al vacilor creste foarte mult, obligand fauna si flora endemica sa isi restranga accelerat areaulul. In aceeasi perioada sunt introduse animale pentru vanatoare: diferite pasari, vulpi, iepuri. O parte din animalele domestice se salbaticesc: iepuri (se vor combina cu cei salbatici si vor forma un hibrid bine adaptat si foarte prolific), caini, pisici, porci, capre, dromaderi (initial folositi pentru munci). Toate aceste specii au fost introduse cu buna stiinta de catre europeni pentru a-si creste nivelul de trai si pentru divertisment.

Mai exista o categorie de animale introdusa pentru a combate anumiti daunatori ai culturilor (obicei practicat inainte de aparitia pesticidelor). Un astfel de exemplu este broasca raioasa de trestie sau broasca raioasa marina (Bufo marinus), introdusa pentru combaterea unui scarabeu ce afecta culturile de trestie de zahar. O alta categorie de animale ar fi cele invazive: soarecii, sobolanii, graurii, porumbeii, pasarile mynah. Unele au ajuns accidental, pe corabii, vapoare, altele au migrat. Dupa infuzia masiva de noi specii pe continent intr-un interval de timp destul de scurt, peisajul avea sa se schimbe dramatic: flora endemica puternic afectata de cresterea intensiva de oi, vaci, asociata cu cultivarea pamantului, cu iepurii, porcii salbatici, noi buruieni si plante invazive aduse de pe alte continente. Fauna isi restrange arealul si densitatea, unele specii chair disparand (tylecin sau tigrul tasmanian), sau aflanduse pe lista animalelor pe cale de disparitie. Motivul este concurenta pentru hrana cu noii veniti, bolile aduse de catre acestia, puterea scazuta de adaptare in comparatie cu intrusii, destabilizarea grava a lantului trofic (vulpile au trecut direct in fruntea lantului trofic, ele neavand un pradator natural).

Statisticile spun ca dintre mamiferele disparute de pe glob in ultimii 200 de ani, jumatate au fost din Australia. Din 1995 pana in 2005 numarul speciilor de pasari terestre si mamifere disparute, in pericol de disparitie si vulnerabile a crescut de la 120 la 169 (Biroul National de Statistica Australian 2006). Guvernul Australian cheltuieste peste 720 de milioane de dolari australieni pentru combaterea daunelor sociale, economice si asupra mediului provocate de iepuri, porci, vulpi si pisici. In total sunt 56 de specii de vertebrate invazive in Australia dintre care costurile cele mai mari merg spre combaterea (in ordinea costurilor): vulpilor, pisicilor salbaticite, iepurilor, porcilor, cainilor, soarecilor, crapilor, caprelor, broastelor raioase de trestie (conform raportului McLeod 2004).

Departamente speciale au fost create pentru studiul de impact, combatere prin metode tot mai performante, mai ieftine si cat mai specifice a speciilor invazive si refacerea florei si faunei locale. Sunt demersuri care consuma resurse financiare, umane si de timp enorme. Tasmania este ultimul sanctuar pentru zeci de specii disparute deja de pe continent. Dar si aici exista probleme cu vulpile, pisicile salbatice, agricultura extensiva si intensiva. Masuri radicale trebuie luate cat mai repede pentru mentinerea acestor invadatori in limite care sa produca efecte minime sau chiar eliminarea definitiva, dar acest lucru este imposibil pentru majoritatea speciilor. Metodele sunt diverse si le voi trata separat in articole dedicate celor mai importante specii daunatoare din Australia.

Vulpea

Pisica

Caini salbatici


Bibliografie

- http://www.environment.gov.au/biodiversity/invasive/ferals/index.html

- http://en.wikipedia.org/wiki/Invasive_species_in_Australia

- http://www.invasiveanimals.comComentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Caini salbatici

Din start trebuie stabilit ce se intelege prin caini salbatici in Australia.


Pisica

Pisica (Felix catus) a ajuns in Australia cu primii colonizatori. Se banuieste ca ar fi fost introdusa chiar de expeditiile olandeze din secolul 17. Exista dovezi ale pisicii salbaticite inca de la jumatatea secolului 19. Eliberarea in salbaticie s-a facut pe toata durata primei jumatati a secolului 19 cu scopul de a controla soarecii, sobolanii si iepurii.


Vulpea

Vulpea europeana (Vulpes vulpes) a fost introdusa in Australia de catre colonistii pasionati de vanatoare. Introducerea s-a facut in mai multe etape, la mijlocul secolului 19, cu 2 episoade mai importante in 1871.