Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Albatrosi si furtunari

   Share
Utilizator de nivel “Cristal”  - MembruGeorgiana Stoian (24 iulie 2015)

albatros  furtunar 

Albatrosii si speciile lor inrudite sunt pasari oceanice care traiesc in intreaga lume, se intalnesc de obicei departe de uscat, zburand jos deasupra valurilor sau scufundandu-se in apa pentru a se hrani cu peste, plancton sau diverse alte animale marine. Pe langa albatrosii foarte mari, aceasta grupa include si furtunari mai mici, petrelii tauni si furtunarii.

Toti membrii grupei au nari tubulare pe partea de sus a ciocului - o caracteristica unica in randul pasarilor.

Albatrosii si speciile inrudite au gat, coada si picioare scurte. Cele 3 degete anterioare sunt impreunate printr-o membrane palmara. Majoritatea speciilor au aripi foare lungi; albatrosul, cu o anvergura a aripilor de 3,5 m, are cea mai mare anvergura a aripilor intalnita la vreo pasare.

O alta trasatura notabila a pasarilor din aceasta grupa este mirosul exceptional de ascutit, pe care il folosesc pentru a detecta hrana si a localiza zonele cuiburilor pe intuneric. Se crede ca fiecare pasare poate emana propriul miros specific.

Pasarile din aceasta grupa au cioc cu varf incovoiat si taisuri ascutite pentru a face fata prazii alunecoase. Albatrosii se deosebesc de alte specii prin faptul ca au narile pozitionate pe fiecare latura a partii de sus a ciocului si nu sunt unite.

Toate pasarile din aceasta grupa se inmultesc pe uscat, indeosebi pe insule sau faleze inaccesibile. Ele se intorc in fiecare an la locurile de reproducere cunoscute, unde formeaza colonii mari de pana la un milion de perechi. Femela depune intotdeauna un singur ou, adesea intr-o vizuina sapata in solul moale sau in crapaturile stancilor. Dupa o lunga de incubatie, parintii isi hranesc puii cu uleiul din stomac, extrem de hranitor, dar urat mirositor.

Aceste pasari din largul oceanelor sunt adaptate la un zbor continuu, calatorind adesea pe distante mari si trecand cu bine prin furtuni puternice. Metoda lor de zbor variaza in functie de marimea pasarii si anvergura aripilor. Speciile mai mari, inclusiv albatrosii, in general mai mult planeaza, folosindu-se de curentii ascendenti ai vantului deasupra valurilor pentru a capata forta ascensoriala pe perioade lungi de timp fara a cheltui prea multa energie. Micii si usorii petreli de furtuna zboara printr-o combinatie de batai de aripa si planare.


Bibliografie

Animale. Ghid vizual complet al lumii salbatice. Coordonator David Burnie.



Comentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Furtunarul gheturilor – Fulmarus glacialis

Furtunarul gheturilor, Fulmarus glacialis, are o lungime de 45-50 de cm, greutatea intre 700 si 850 de grame, penajul este la fel la ambele sexe, este migrator si il gasim in Arctica, Pacificul de Nord si Oceanul Atlantic de Nord.


Furtunarul urias – Macronectes glacialis

Furtunarul urias, Macronectes glacialis, are lungimea de 92 de cm, greutatea de 5 kg, penajul este la fel la ambele sexe, este migrator iar arealul sau este circumpolar in Antarctica.


Furtunarul – Puffinus puffinus

Are lungimea cuprinsa intre 31 si 36 de cm, greutatea intre 375 si 500 de g, penajul este la fel la ambele sexe, este migrator si il gasim in Atlantic.